fbpx
Search
Close this search box.

Vennootschap onder firma (vof): HOUSTON WE HAVE A PROBLEM…

De afgelopen maanden kwamen meerdere dj’s, producers en andere ondernemers uit de dancewereld met vragen over verschillende ondernemingsvormen, bijvoorbeeld over welke vormen er zijn en welke het beste past bij hun activiteiten. Een column die een eyeopener kan zijn voor de zaken waar je over moet nadenken als je je wat serieuzer met dance gaat bezighouden. Lees snel verder als je meer wil weten over de vof (vennootschap onder firma) en bijvoorbeeld een bv (besloten vennootschap).

 

Het probleem

Zo kwamen er laatst drie dj’s naar me toe. Ze runnen samen een dj-school. De zaken gaan goed, maar er blijft iets knagen. Ze zijn namelijk ooit met z’n vieren begonnen. Om de samenwerking vorm te geven, hebben ze destijds een vennootschap onder firma, ofwel een V.O.F. / vof, opgericht. De dj’s brachten allemaal iets in: geld, apparatuur en arbeidskracht.

De vennootschap onder firma / V.O.F. / vof

Zo’n V.O.F. heeft als voordeel dat je gemakkelijk de inbreng en risico’s onder de vennoten kan verdelen. De oprichting van een V.O.F. is daarnaast vrij eenvoudig en vormvrij. Zo hoef je niet langs een notaris om een oprichtingsakte op te stellen. Een vof kan je zelfs mondeling met elkaar oprichten, al raad ik dat niet aan. Je hebt dan later niets om op terug te vallen als de samenwerking niet meer lekker loopt en je uit elkaar wil. Als de V.O.F. is opgericht, moet deze worden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
De dj’s stelden wel een vennootschapsovereenkomst op, maar namen daarin niet op hoe een vennoot uit de V.O.F. kan worden gezet. En je raadt het al, dat moest nou net gebeuren. Het liefst zo snel mogelijk. De vierde vennoot was namelijk met de noorderzon vertrokken, had geen bekend adres meer in Nederland, reageerde niet meer op berichten en telefoontjes en de dj’s kregen te horen dat hij nogal wat schulden zou hebben.

 

De risico’s van een v.o.f.

Ai risky business want iedere dj was met zijn privé vermogen voor 100 procent aansprakelijk als de V.O.F. haar verplichtingen niet na zou kunnen komen. De volgende situatie was dus heel goed denkbaar: hun voormalige vriend zou allerlei overeenkomsten kunnen aangaan op naam van de V.O.F. maar ten goede van zichzelf.

Stel dat hij op naam van de dj-school volledige nieuwe decks koopt, compleet met over-de-top audio- en visuele installatie die hij bij zichzelf laat bezorgen. De factuur gaat dan naar de V.O.F., maar die kan dat niet betalen. Schuldeisers zoals de leverancier kunnen de dj-school in dat geval voor die schulden aanspreken. Maar als deze die koopprijs niet kan betalen zouden zij ook de andere vennoten aanspreken, zelfs in privé!

 

De oplossing

Om een lastige procedure te voorkomen heb ik de dj’s aangeraden om eerst snel een afspraak met de Kamer van Koophandel te maken en het probleem daar uit te leggen. Gelukkig vond de Kamer van Koophandel – gelet op de omstandigheden en argumenten – dat de vennoot kon worden uitgeschreven omdat deze geen bekende woon- of verblijfplaats meer had in Nederland. Diezelfde middag kreeg ik nog een e-mail: Houston the problem is solved. Thank you.

Direct naar de Kamer van Koophandel gaan biedt niet altijd soelaas en het uitschrijven van een vennoot zal over het algemeen een ingewikkeld traject opleveren. Het is daarom verstandig om je bij de oprichting van een vennootschap – dat kan een V.O.F., een B.V., maar ook een andere rechtsvorm zijn – goed in te lezen en met een professional te sparren over welke rechtsvorm het beste bij jouw onderneming past. Heb je al afspraken gemaakt, dan kun je deze laten toetsen, bijvoorbeeld op een bovenstaande situatie. Voorkomen is beter dan genezen!

 

Wil je meer weten over het oprichten of ontbinden van vennootschappen? Lees hier meer. Op de website van Het Ondernemersplein staat daarnaast een handig overzicht.

 

Deze column verscheen eerder (in aangepaste vorm) in DJ Mag NL #14.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

sena betalen

Sena betalen?

De factuur van Buma en Sena; daar had je even geen rekening mee gehouden in je begroting. En nu?

Veel organisatoren staan er niet bij stil dat je aan Buma en Sena moet betalen als er bepaalde muziek op je evenement wordt gedraaid. Maar moet echt je betalen en zo ja, hoeveel?

Lees verder »

SOCIALS