fbpx
auteursrecht

Waar mag je een foto van jezelf als model – gemaakt door een ander – voor gebruiken?

Het Gerechtshof Den Haag wees onlangs een arrest (uitspraak / vonnis in hoger beroep) over de vraag waar een model een van haar gemaakte foto (niet) voor mocht gebruiken.

 

Overdracht auteursrecht en zelfpromotie

In deze Haagse hoger beroep-zaak ging het er met name om of er sprake was van overdracht van auteursrecht. Op de foto stond de naam van de fotograaf en een copyright-teken. Dat copyright-teken heeft in Nederland niet zoveel te zeggen, maar de rechter leidde er in dit geval wel vanaf dat het auteursrecht bij de betreffende partij lag. Er moest daarom extra worden opgelet en worden onderzocht hoe het precies zat met de rechten. Let op: overdracht van auteursrecht moet per schriftelijke overeenkomst gebeuren! Verder waren de partijen in deze zaak het er wel over eens dat het model de foto mocht gebruiken voor zelfpromotie. Maar, de foto werd nu gebruikt voor de promotie van goud en niet zozeer van het model.

 

Beoordelingskader

Soms wordt er een extra bedrag toegekend als de inbreuk op een auteursrecht op meerdere vlakken plaatsvindt. In deze zaak waren dat:

 

  • Ongeoorloofde wijziging van het werk, door heel groot “Fortunate Gold” over de foto heen te zetten;
  • Geen of geen correcte naamsvermelding van de fotograaf / rechthebbende.

 

Proceskostenveroordeling

In deze zaak waren er proceskosten gemaakt ter hoogte van ongeveer € 4.300,-. Dat is niet uitzonderlijk hoog. Bij winst van de zaak wordt namelijk € 8.000,- als vergoeding in een eenvoudige bodemzaak aangehouden. Dat kun je dus terugkrijgen als je de zaak wint!

 

Tik op de vingers

De verliezende partij kreeg in deze zaak nog een extra tik op de vingers omdat de inbreukmakende handelingen plaatsvinden door een bedrijf, dat aanvankelijk geen reactie is gegeven op de sommatie en dat meerdere reminders nodig waren en de foto na verwijdering opnieuw op de Facebookpagina van appellant is verschenen.

 

Inbreuk?

Is er inbreuk gemaakt op een foto die jij hebt genomen of heb je juist een brief ontvangen waarin je wordt aangesproken voor (vermeende) inbreuk? Het is dan zaak om snel te handelen en adaquaat te reageren. Laat het niet sloffen en betaal ook niet zomaar bij iedere “blafbrief”. Zoals je in de bovenstaande zaak ziet, kun je een groot deel van de proceskosten terugkrijgen, waardoor het opkomen voor je rechten uiteindelijk niets hoeft te kosten.

 

Ik ben je hierbij graag van dienst.

 

 

 

Sander Petit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: