fbpx
advocaat en jurist

Het verschil tussen een advocaat en een jurist

 • 23 januari 2018
 • advocatuur
 • 4 Comments
 • Sander Petit

Een jurist is iemand die met succes een universitaire studie Rechtsgeleerdheid (bachelor en master) heeft afgerond. Na voltooiing van deze studie, mag de titel meester in de rechten (afgekort: mr.), Master of Laws of Legum Magister (afgekort: LL.M) worden gebruikt. Een advocaat is altijd een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat.

Advocaat: een beschermde titel

Iemand die een rechtenstudie heeft afgerond en advocaat wil worden, moet zich laten beëdigen bij de Orde van Advocaten. Na de beëdiging ben je “officieel” advocaat en moet je op een advocatenkantoor een stageperiode lopen onder leiding van een ervaren advocaat, de “patroon”. Gedurende die stage van 3 jaar en 3 maanden leer je het vak, volg je de Beroepsopleiding Advocatuur, maak je tentamens en moet je bepaalde opleidingspunten halen. Na de stage ben je zelfstandig advocaat. Ik ben in 2012 beëdigd en mag mij dus sindsdien (met trots) advocaat noemen.

Orde van Advocaten

Elke advocaat is automatisch en verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze beroepsvereniging ziet erop toe dat advocaten zich aan een aantal beroeps- en gedragsregels houden. De advocaat die dit niet doet, kan voor de tuchtrechter worden gebracht. In de gedragsregels staat onder andere vastgelegd hoe een advocaat zich ten opzichte van zijn (voormalige) cliënt moet gedragen, hoe advocaten onderling met elkaar moeten omgaan en hoe de financiën geregeld moeten worden. Concreet wordt door de gedragsregels uiting gegeven aan zaken als tegenstrijdig belang, vertrouwelijkheid en bijvoorbeeld de geheimhoudingsplicht. In andere regels van “de Orde” wordt uiting gegeven aan het minimale aantal opleidingspunten dat iedere advocaat per jaar moet halen om up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelingen.

 

advocaat

 

Praktisch verschil tussen advocaten en juristen

Los van de zwaardere eisen voor advocaten, zijn er ook praktische verschillen tussen advocaten en juristen. Voor sommige procedures bij de rechter is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Kijk hier voor een overzicht.

Mijn specialisaties als advocaat

Ik ben afgestudeerd op intellectueel eigendom en ondernemingsrecht. Nadat ik ben beëindigd als advocaat, heb ik nog een 3-jarige stageperiode afgerond. Tijdens deze stageperiode ben ik werkzaam geweest op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, verbintenissenrecht, energierecht, media- en privacyrecht en intellectueel eigendomsrecht. Kijk hier voor meer informatie over mijn specialisaties als advocaat.

Sander Petit

 1. Vincent Rondwijk left a comment on 21 november 2019 at 13:06

  Bedankt voor het delen van deze info over de verschillen tussen een jurist en een advocaat. Ik ga het artikel gelijk even doorsturen naar een vriendin van mij die waarschijnlijk een advocaat met specialisatie nodig heeft. Ook gaat ze binnenkort in gesprek om de juiste persoon voor haar zaak te vinden.

  • Sander Petit left a comment on 21 november 2019 at 13:25

   Bedankt Vincent. Als ik iets voor jou of haar kan betekenen, dan hoor ik het graag.

 2. Maria ten Hoeve left a comment on 24 februari 2021 at 16:33

  Interessant om te lezen, ik wist niet dat advocaat een beschermde titel was en dat je beëdigd wordt. Geldt dit voor alle advocaten? Zoals voor bedrijfsrecht en strafrecht?

  • Sander Petit left a comment on 25 februari 2021 at 14:21

   Beste Maria, dit geldt inderdaad voor álle advocaten. Om beëdigd te worden, moet je eerst een formeel verzoek indienen, voorzien van onder meer diploma’s, een verklaring omtrent gedrag (VOG) en een verzoek tot het goedkeuren van een patroon. Die patroon is een soort (verplichte) begeleider voor de 3-jarige opleiding van de net beëdigde advocaat. Groeten Sander

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: