fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het verschil tussen een advocaat en een jurist

Attorney, attorney at law, attorney-at-law, lawyer, jurist, advocaat, legal counsel… Iemand die iets met rechten doet! Maar wat is het verschil nou precies tussen een jurist en een advocaat? In dit blog leg ik het je uit.

Jurist: geen beschermde titel

Een jurist is iemand die zich bezig houdt met rechten en bijvoorbeeld met succes een universitaire studie Rechtsgeleerdheid (bachelor en master) heeft afgerond. Na voltooiing van deze studie, mag de titel meester in de rechten (afgekort: mr.), Master of Laws of Legum Magister (afgekort: LL.M) worden gebruikt. Een advocaat is altijd een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat. Zolang je ‘iets met rechten doet’ kun je jezelf “jurist” noemen. 

Advocaat: een beschermde titel

Iemand die een rechtenstudie heeft afgerond en advocaat wil worden, moet zich laten beëdigen bij de Orde van Advocaten. Na de beëdiging ben je “officieel” advocaat en moet je op een advocatenkantoor een stageperiode lopen onder leiding van een ervaren advocaat, de “patroon”. Gedurende die stage van 3 jaar en 3 maanden leer je het vak, volg je de Beroepsopleiding Advocatuur, maak je tentamens en moet je bepaalde opleidingspunten halen. Na de stage ben je zelfstandig advocaat. Ik ben in 2012 beëdigd en mag mij dus sindsdien (met trots) “advocaat” noemen.

Orde van Advocaten

Elke advocaat is automatisch en verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze beroepsvereniging ziet erop toe dat advocaten zich aan een aantal beroeps- en gedragsregels houden. De advocaat die dit niet doet, kan voor de tuchtrechter worden gebracht. In de gedragsregels staat onder andere vastgelegd hoe een advocaat zich ten opzichte van zijn (voormalige) cliënt moet gedragen, hoe advocaten onderling met elkaar moeten omgaan en hoe de financiën geregeld moeten worden. Concreet wordt door de gedragsregels uiting gegeven aan zaken als tegenstrijdig belang, vertrouwelijkheid en bijvoorbeeld de geheimhoudingsplicht. In andere regels van “de Orde” wordt uiting gegeven aan het minimale aantal opleidingspunten dat iedere advocaat per jaar moet halen om up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelingen.

 

advocaat

 

Praktisch verschil tussen advocaten en juristen

Los van de zwaardere eisen voor advocaten, zijn er ook praktische verschillen tussen advocaten en juristen. Voor sommige procedures bij de rechter is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Kijk hier voor een overzicht.

Belangrijkste verschillen tussen advocaat en jurist

De belangrijkste verschillen zijn naar mijn mening als volgt:

  • Een advocaat is verplicht om doorgaand aan opleidingseisen te blijven voldoen. Er moet minimaal 20 uur per jaar aan bijscholing worden besteed;
  • Een advocaat moet zich voor minimaal € 1.000.000 per jaar verzekeren, zodat – als er een fout wordt gemaakt – de cliënt niet met lege handen staat;
  • Advocaten moeten zich houden aan gedragsregels en de Advocatenwet. Hierin staat onder meer hoe een goed kantoor is ingericht op het gebied van vertrouwelijkheid, zorg voor de cliënt, privacy en noodprocedures;
  • Er geldt tuchtrecht voor advocaten; als je je niet aan de regels houdt of heel vaak fouten maakt, krijg je een waarschuwing of straf en kun je uiteindelijk worden uitgeschreven als advocaat (‘van het tableau worden geschrapt’);
  • Je mag als advocaat zwaardere en complexere procedures voeren; bijvoorbeeld bij de rechtbank als het gaat om belangen boven € 25.000 of een spoedprocedure;
  • Alleen een advocaat die is ingeschreven bij de Orde van Advocaten mag zich “advocaat” noemen.

Een jurist mag of kan het bovenstaande niet en is mogelijk strafbaar als zij dat toch doen.

Mijn specialisaties als advocaat

Ik ben afgestudeerd op intellectueel eigendom en ondernemingsrecht. Nadat ik ben beëindigd als advocaat, heb ik nog een 3-jarige stageperiode afgerond. Tijdens deze stageperiode ben ik werkzaam geweest op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, verbintenissenrecht, energierecht, media- en privacyrecht en intellectueel eigendomsrecht. Kijk hier voor meer informatie over mijn aandachtsgebieden als advocaat. Ik sta bij de Orde van Advocaten geregistreerd als specialist op het gebied van intellectueel eigendom.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

6 reacties

  1. Bedankt voor het delen van deze info over de verschillen tussen een jurist en een advocaat. Ik ga het artikel gelijk even doorsturen naar een vriendin van mij die waarschijnlijk een advocaat met specialisatie nodig heeft. Ook gaat ze binnenkort in gesprek om de juiste persoon voor haar zaak te vinden.

    1. Beste Maria, dit geldt inderdaad voor álle advocaten. Om beëdigd te worden, moet je eerst een formeel verzoek indienen, voorzien van onder meer diploma’s, een verklaring omtrent gedrag (VOG) en een verzoek tot het goedkeuren van een patroon. Die patroon is een soort (verplichte) begeleider voor de 3-jarige opleiding van de net beëdigde advocaat. Groeten Sander

  2. Dank voor de goede informatie, we weten nog niet zo goed wat we moeten doen. Mijn oom zal een strafrechtadvocaat nodig hebben denk ik. Ik zal nog meer informatie voor hem opzoeken maar dit heeft wel geholpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

#respectthecreators

#RespectTheCreators: hoe zit het precies met persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media?

#RespectTheCreators is een campagne die opkomt voor de rechten van muziekproducers op sociale media met betrekking tot naamsvermelding. Los van de ethische gedachte achter de campagne, ondersteun ik dit initiatief op juridisch vlak. Wil je meer weten over deze campagne en over de persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media? Lees dan dit artikel!

Lees verder »

SOCIALS