fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gehoorbescherming is een onmisbaar onderdeel van je festivaluitrusting

De focus op gezondheid in de muziekindustrie is groter dan ooit. Burn-outs zijn aan de orde van de dag, gehoorschade onder jongeren wordt een steeds groter probleem en Avicii heeft helaas bezegeld dat er echt iets moet worden gedaan aan de gezondheidsbalans in de muziekindustrie. Het viel mij op dat gehoorbescherming en gehoorzorg vaak een ondergeschoven kindje zijn als het gaat over de discussie over hoe we gezonder kunnen leven in de muziekindustrie.

 

Beste investering op muziekgebied

Dat besef zorgde ervoor dat ik ook weer een kritisch naar mijn eigen gehoorzorg ging kijken en ik besloot om nieuwe oordoppen – ofwel otoplastieken – wilde laten maken. Het wordt inmiddels mijn derde set op maat gemaakte oordoppen en het is by far de beste investering die ik op dat gebied heb gedaan. Mijn eerste set had een industriefilter, mijn tweede set een lineaire, vlakke filter met 15dB demping en ik ben dit keer voor 19dB gegaan. Ondanks dat ik altijd oordoppen in heb als ik uitga of op een festival ben, heb ik toch last van tinnitus. Een beetje extra bescherming kan daarom volgens mij geen kwaad. Ik heb maar één paar oren en daar wil ik goed voor zorgen.

 

Onderzoek naar oordoppen op maat

Voor mijn nieuwe oordoppen heb ik online veel onderzoek gedaan en gesproken met een oorarts van onder andere het VUMC in Amsterdam en het OLVG in de Spuistraat te Amsterdam. Uiteindelijk heb ik gekozen om mijn oordoppen bij Variphone te laten maken. Variphone is al sinds 1988 actief op de markt van gehoorbescherming en heeft veel bekende klanten waaronder de Nationale Politie, KLM, AkzoNobel en vele bekende artiesten zoals, André Hazes, Kensington, Jan Smit, Blof, Typhoon en Marco Borsato. Het bedrijf zit verder in België, Zuid-Afrika en werkt in andere landen via locale dealers. Wereldwijd werken er ongeveer 120 mensen bij Variphone, waarvan 24 in Nederland. Een groot bedrijf dus en dat gaf mij een zeker gevoel.

 

Variphone - Purmerend, gehoorbescherming
Het laboratorium van Variphone

 

2e generatie geluidsfilter: MEP-2G

Variphone heeft daarnaast een 2e generatie filter, de “MEP-2G”. Op de website van Variphone staat: “De MEP-2G (second generation) is de nieuwste generatie gehoorbescherming voor muzikanten met vlakke demping. Muzikanten, muziekliefhebbers en concertgangers gaan dankzij het vernieuwde en tevens unieke design, in combinatie met een vlakke filtering, geluid kunnen ervaren als voorheen maar tegen een gereduceerd niveau. De vlakke demping zorgt voor het behoud van de klankkwaliteit. De vernieuwde filters in de MEP-2G gehoorbescherming zijn geïntegreerd in een module en dat maakt dat deze gemakkelijk verwisselbaar zijn in combinatie met een optimaal gebruikscomfort.”

 

Aantal decibel demping

Dat klonk mij als muziek in de oren. Wat ik verder heel prettig vond is dat verschillende filters kunt kiezen in 10, 15, 19 en 22dB demping. Bij mijn oude oordoppen was dit 9, 15 en 25dB en 25dB leek (voor) mij echt teveel. De filters zijn verwisselbaar, dus als 19dB teveel blijkt te zijn, dan kan ik altijd terugschakelen naar 15 of als het te weinig is naar 22dB. Hoeveel je gedempt wil hebben, is erg persoonlijk. Mijn vorige set was 15dB demping en dat voelde alsof ik geen enkele concessie hoefde te doen. Omdat ik 23 juni a.s. op Festival de Fusie in Leiden draai en de 27e naar Fusion Festival in Duitsland vertrekt, vond ik dat ik nu wat meer bescherming kon gebruiken en daarom heb ik dus voor 19dB demping gekozen.

 

Variphone 2, gehoorbescherming
Niels Hilverink van Variphone meet mij hier nieuwe gehoorbescherming aan.

 

College over gehoorbescherming bij Variphone

Ik besloot een afspraak te maken en langs te gaan in Purmerend. Niels Hilverink van Variphone heette ons daar welkom en gaf een mini-college over gehoorbescherming. Ondanks dat ik bovengemiddeld met de bescherming van mijn oren bezig ben, leerde ik erg veel nieuwe dingen van Niels.

 

Onstaan van gehoorschade

We bespraken uitgebreid de oorzaken van gehoorschade. “Gehoorschade is het ontstaan van schade aan het gehoor door bijvoorbeeld een te lange blootstelling aan lawaai. Gehoorschade kan ook door bepaalde ziekten ontstaan. Bij gehoorschade wordt meestal gedacht aan minder of slechter horen, maar ook de bekende piep in de oren als gevolg van luide muziek beluisteren (Tinnitus) is een teken van gehoorschade. Bij beginnende gehoorschade krijgt het niveau waaronder een persoon geen geluid meer waarneemt, de gehoordrempel, een hogere waarde.

 

Oorspronkelijk waren het voornamelijk mensen die door hun beroep veel aan hoge geluidsniveaus blootstaan (arbeiders enz.), die met gehoorschade te kampen kregen. Tegenwoordig is het vooral het regelmatig beluisteren van heel luide muziek (in discotheken, op muziekfestivals of events, of thuis met MP3-spelers enz.) waardoor mensen (vaak jongeren) schade oplopen. Inmiddels hebben ruim een half miljoen jongeren tussen de 16 en 30 jaar (15% van het totaal aantal jongeren in die leeftijd in Nederland) te kampen met blijvende gehoorschade. Per jaar komen daar zo’n 20.000 jongeren bij.” aldus Variphone.

 

Preventieve bescherming van je gehoor

Zo legde Niels uit dat je gehoor eigenlijk preventief beschermd zou moeten worden, net als dat je dat met je gebit doet bij een tandarts en/of mondhygiënist. Variphone heeft daarom het Health Hearing Program in het leven geroepen. Dit is een periodieke oorcontrole voor onder andere artiesten die verder gaat dan de bekende piepjes-test. Die piepjes-test is namelijk heel erg subjectief en daardoor minder betrouwbaar dan de testen door oto akoestische emissie (“OAE“) die Variphone uitvoert. Dat klonk allemaal wel interessant, maar ook erg duur… Niets was minder waar! € 30 voor een test door een HearingCoach Audioloog. Dat investeer ik graag jaarlijks in mijn oren, omdat ik op die manier ook kan checken of mijn gehoor achteruitgaat en wat ik daaraan kan doen.

 

Verder belangrijk om te weten en onthouden

Wat mij verder is bijgebleven van het gesprek met Niels was met name:

 

  • Gehoorschade ontstaat het eerste door harde hoge tonen;
  • Het gehoor van vrouwen is sterker dan dat van mannen;
  • Je oren hebben ook rust nodig als je op een feest bent;
  • Dat tijdelijk of permanente gehoorschade al kan optreden vanaf 74dB , op veel feesten staat de muziek op ongeveer 103dB;
  • Binnenkort kun je met de app dB Track via een speciale In-Ear met speaker en microfoon, vastleggen en monitoren aan hoeveel dB je wordt blootgesteld als je bijvoorbeeld via je mobiele telefoon naar muziek luistert. De app laat je op een veilig niveau naar muziek luisteren.
  • Een filter met vlakke demping c.q. lineaire filter zorgt ervoor dat het geluid minder tot nauwelijks vervormd.

 

 

Vlakke demping en lineaire filter

Met name dat laatste is voor mij erg belangrijk. Ik wil mijn oordoppen niet uit hoeven doen om van de muziek te kunnen genieten. De redenen om mijn oordoppen voorheen uit te doen waarom omdat ze niet lekker zaten of omdat ik het geluid niet goed hoorde. Met op maat gemaakte oordoppen met vlakke demping c.q. lineaire filter heb ik daar geen last van!

 

Disclaimer

Dit blog is tot stand gekomen in (commerciële) samenwerking met Variphone. Aan de inhoud en bedoeling doet dat echter niet af; zorg goed voor je oren! Wil je meer weten, neem gerust contact op.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

#respectthecreators

#RespectTheCreators: hoe zit het precies met persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media?

#RespectTheCreators is een campagne die opkomt voor de rechten van muziekproducers op sociale media met betrekking tot naamsvermelding. Los van de ethische gedachte achter de campagne, ondersteun ik dit initiatief op juridisch vlak. Wil je meer weten over deze campagne en over de persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media? Lees dan dit artikel!

Lees verder »

SOCIALS