fbpx
Search
Close this search box.

Reikwijdte van het handelsnaamrecht

Deze zaak gaat over het handelsnaamrecht en met name over de reikwijdte ervan. Ik leg het recht uit aan de hand van een rechtszaak tussen twee zorginstellingen. De regels gelden natuurlijk voor allerlei soorten bedrijven, ook in de creatieve sector.

Feiten

Verzoekster in deze rechtszaak is op 1 mei 2015 de eenmanszaak Thuiszorg de Zonnestraal gestart. Verweerder in deze zaak exploiteert sinds 18 april 2017 een thuiszorginstelling in Hoofddorp onder de naam Thuiszorg De Zonnestraal. Nou, dat is zeg maar ongeveer precies hetzelfde.

Geschil over handelsnaamrecht

Partijen zijn natuurlijk niet blij met de ander, want de kans op verwarring is wel aan te nemen als mensen online gaan zoeken naar De Zonnestraal. De reden van dit geschil is de vraag of het gebruik de handelsnaam “Thuiszorg De Zonnestraal” van verweerder in strijd is met artikel 5 van de Handelsnaamwet. Dat artikel luidt als volgt:

“Het is verboden een handelsnaam te voeren, die, vóórdat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds door een ander rechtmatig gevoerd werd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt, een en ander voor zover dientengevolge, in verband met de aard der beide ondernemingen en de plaats, waar zij gevestigd zijn, bij het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is.”

Artikel 5 Handelsnaamwet

Het Hof neemt als uitgangspunt dat artikel 5 Handelsnaamwet ertoe strekt om de plaatselijke bekendheid van een onderneming die plaatselijk actief is te beschermen.

De bepaling dient er niet toe om die bescherming uit te breiden tot heel Nederland, bijvoorbeeld in het geval dat diezelfde handelsnaam in een domeinnaam is opgenomen en daarmee landelijk bereik heeft. Hier is in casu sprake van. Maar het uitstralen van naamsbekendheid op een deze manier (door gebruik in domeinnaam), levert niet zomaar een schending op van het oudere handelsnaamrecht.  

Daarbij oordeelt het hof dat thuiszorg bij uitstek een lokale bezigheid is. De verzoekster is werkzaam op een afstand van circa 130 kilometer van Tilburg, waar de verweerder gevestigd is. Niet is gebleken dat er aanleiding is om te vrezen dat klanten van de verzoekster overstappen op de verweerder of dat zij op een andere economisch voelbare manier wordt geraakt. Dat de verzoekster haar werkzaamheden wil uitbreiden naar regio Rotterdam maakt dit oordeel niet anders, juist omdat op dat moment van een dergelijke uitbreiding nog geen sprake is. Zo zie je dat het handelsnaamrecht ook vooral heel praktisch is.

Conclusie

Belangrijk is dus dat artikel 5 van de Handelsnaamwet strekt tot een plaatselijke bepaling en dat goed rekening wordt gehouden met mogelijke economische beperkingen/gevolgen. Indien dit niet het geval is zal niet snel worden aangenomen dat er spraken is van schending van artikel 5 van de handelsnaamwet.

Tips voor handig gebruik van het handelsnaamrecht

Tip: Wil je dus graag opereren onder een bestaande handelsnaam, zorg dan dat jullie wegen niet kruisen. Niet letterlijk, en zeker niet figuurlijk.

Hoe check je nu of de handelsnaam die jij in je hoofd hebt al in gebruik is in jouw omgeving?

Allereerst, de gemakkelijkste: Google. Typ de door gewenste naam in en check de verschenen resultaten. Kijk zelf even op de website waar dit bedrijf opereert en wat de werkzaamheden inhouden.

De wet die over handelsnaamrecht gaat is overigens niet heel ingewikkeld; lees het eens door en kijk hoe ver je komt.

Een andere mogelijkheid is via de website van de Kamer van Koophandel. Je kunt hier checken of de door jou gewenste handelsnaam al in gebruik is. Ook geeft deze website indien dit het geval is een handige checklist aan voor wanneer dit elkaar doorkruist.

Ook is het mogelijk om via de website van het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom je handelsnaam te checken in het register. Dit doe je via de website BOIP.int.

Twijfel je of jouw handelsnaam te dicht op een ander zit of heb je juist last van een nieuwere partij op de markt? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden van een advies of het instellen van een procedure.

 

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

sena betalen

Sena betalen?

De factuur van Buma en Sena; daar had je even geen rekening mee gehouden in je begroting. En nu?

Veel organisatoren staan er niet bij stil dat je aan Buma en Sena moet betalen als er bepaalde muziek op je evenement wordt gedraaid. Maar moet echt je betalen en zo ja, hoeveel?

Lees verder »
artiestenovereenkomst niet vernietigbaar

Artiestenovereenkomst niet vernietigbaar – niet zo Flex voor Ronnie

RONNIE FLEX VERLIEST RECHTSZAAK TEGEN TOP NOTCH

De artiestenovereenkomst tussen rapper Ronnie Flex en Top Notch is niet vernietigbaar volgens de Amsterdamse rechtbank.

Daarnaast wordt geoordeeld dat Ronnie Flex geen mastereigenaar is van zijn tracks. Een flinke domper voor de artiest die zelf een rechtszaak startte tegen het Nederlandse hiphop-imperium.

De zaak kent een aantal overeenkomsten met de rechtszaak tussen Martin Garrix en Spinnin’ Records, maar ook een paar belangrijke verschillen. Ik bespreek ze in dit artikel en geef tips voor zowel artiesten als labels als het gaat over het checken en onderhandelen van #artiestenovereenkomsten.

Lees verder »

SOCIALS