fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Honorariumtabel en Fair Practise Code

Lekker roeren in de vrije markt

Dat de makers van muziek er al een tijdje vrij bekaaid afkomen, is geen nieuw nieuws. De gemiddelde fee voor het streamen van een track is $0.00735 op Apple Music, $0.00437 op Spotify en $0.00069 op YouTube. Niet echt een vetpot. Sterker nog, daar kun je nog niet eens een pot voor het vet voor kopen. Of een deksel, for all I care.

XLR8R

Op XLR8R staat in dat kader een mooie uiteenzetting over het fenomeen onderbetaling en de gatenkaas in de muziekindustrie.

Honorariumtabel

Gelukkig is er in Nederland een initiatief gelanceerd dat het afsprakenspectrum met betrekking tot compositieopdrachten moet rechttrekken. Er is door verschillende partijen een zogenaamde honorariumtabel en fair practise code in het leven geroepen. Daarbij waren onder meer Nieuw Geneco (Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten) wordt mede ondersteund door BIM (Beroepsvereniging van Improviserende Musici), BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten), VCTN (Vereniging Componisten en Tekstdichters) en de VMN (Vereniging voor Muziekhandelaren en -Uitgevers Nederland) betrokken. De Fair Practice Code Compositieopdracht sluit aan bij de code van Kunsten ’92.

Eerlijke afspraken

“Eerlijke afspraken zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en componisten. De Honorariumtabel is toepasbaar in de diverse muziekgenres en biedt samen met de Fair Practice Code Compositieopdracht houvast over wat Fair Practice is onze sector, of de opdrachten nou privaat of door de overheid gefinancierd zijn”, aldus Esther Gottschalk, directeur van Nieuw Geneco. 

Download de honorariumtabel

Laten we hopen dat de tabel en code een oplossing bieden voor het sluimerend probleem van gebrekkige inkomsten voor artiesten. De documenten zijn in ieder geval hier te downloaden: https://www.ntb.nl/honorariumtabel-compositieopdracht/?fbclid=IwAR3eK8PQ7nB3SRCcT-a3RQK1cuXI50nLBy98i2HdciP1Tu2ZbWyL8l3FssE.

Maar is dit de oplossing?

Aan de andere kant: ik ben een groot voorstander van een vrije markt, van vraag en aanbod. Dat moet je dan wel helemaal doen en er niet in gaan lopen roeren. Dat lijkt – als je naar de geschiedenis kijkt – een recept voor mislukking en vaak juist het tegenovergestelde te bewerkstelligen.

Ik ben niet voor niets advocaat en kijk wanneer ik een argument in mijn (lees: mijn clients’) voordeel kan gebruiken. Dat zal ook gebeuren met de code en tabel, want ik weet niet of die documenten ‘het’ probleem oplossen of alleen ‘mijn’ probleem op dat moment. Een kapitalistische aanpak? Wellicht. Ik heb er in ieder geval in een zaak net voor het eerst naar verwezen en denk dat de tabel eenzelfde werking kan gaan hebben als de tarievenlijst van Stichting Foto Anoniem of de algemene voorwaarden van de DuPho (fotografenclub).

Misschien dat de tabel en code in jouw voordeel werken, wellicht niet. Kijk er in ieder geval even naar. Je weet nu in ieder geval dat ze bestaan.

Vragen?

Wil je meer weten over de toepassing van de tabel of van de code? Neem gerust contact op als je een zaak hebt!

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

#respectthecreators

#RespectTheCreators: hoe zit het precies met persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media?

#RespectTheCreators is een campagne die opkomt voor de rechten van muziekproducers op sociale media met betrekking tot naamsvermelding. Los van de ethische gedachte achter de campagne, ondersteun ik dit initiatief op juridisch vlak. Wil je meer weten over deze campagne en over de persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media? Lees dan dit artikel!

Lees verder »

SOCIALS