fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Livestreams van muziekevenementen; waar moet je op letten?

Uiteraard zou je het liefst lekker in real-life een evenement organiseren (en bezoeken), maar dat zal helaas even op zich moeten laten wachten. We komen tegenwoordig het dichtst bij real-life evenementen door naar livestreams hiervan te kijken. Het gevoel van het bezoek aan een evenement in real-life is online natuurlijk niet 100% te evenaren, maar mede door verschillende technische innovaties kom je daar nu wel heel dichtbij. Je kunt wel bedenken dat de populariteit van deze direct online beschikbare beelden van evenementen sterk is toegenomen sinds vorig jaar. 

Neem als voorbeeld Vrienden van Amstel Live. Elk jaar binnen no-time uitverkocht, dus dit jaar bij gebrek aan echt live, hebben ze een livestream van de show gelanceerd. Met maar liefst 1,7 miljoen kijkers, (die een gratis kaartjes bemachtigd hadden), kan gesteld worden dat dit een groot succes was. 

Starten met streaming

Je zou natuurlijk gewoon je telefoon kunnen pakken en gaan filmen, maar dan kom je er al snel achter dat je tegen verschillende dingen aan loopt. De muziek is niet goed te horen en stoort, de lichtinval is niet mooi en de wifi verbinding is hoogstwaarschijnlijk weer eens slecht. Dit wil je niet, dus je hebt kwaliteit nodig.

Hoeveel je kunt uitgeven aan materiaal is natuurlijk afhankelijk van je budget. Als het een klein en rustig evenement is, heb je misschien genoeg aan een smartphone en een statief. Als je evenement groot en luidruchtig is, moet je meer geld uitgeven aan een goede camera(s) met een goede microfoon(s). Houdt hier rekening mee en doe je research.

De keuze is reuze, welk platform moet je kiezen?

Je lanceert jouw virtuele evenement via een online platform. Je kunt kiezen voor een social media platform, of voor een website die enkel beeld vertoont aan zij die een ticket hebben. Er zijn websites en apps, betaald en onbetaald, die ervoor kunnen zorgen dat jij op al je social media-accounts tegelijk de livestream lanceert en uitzend. Denk bijvoorbeeld aan Twitch, Simulcast, Restream en Castr.

Denk er ook om dat alle platforms verschillende maxima stellen aan de duur en gebruik van livestreams.

Specialisten in livestreams

Er zijn tegenwoordig verschillende bedrijven die zich erin specialiseren de belevenis van jou online event zo reëel mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van professioneel licht en geluid, of zelfs virtual- of augmented reality.

Virtual reality streaming

Het voornaamste verschil tussen “VR” en “AR” is dat bij virtual reality je hele fysieke omgeving wegvalt en bij augmented reality deze blijft bestaan, maar met toegevoegde symbolen, waarden, etc. Denk hierbij aan een opeens verschijnende Pokémon bij Pokémon Go. Ook is het zo dat augmented reality minder apparatuur vereist dan virtual reality.  Je hebt hier bijvoorbeeld niet altijd een bril nodig om de effecten ervan te ervaren.

Augmented reality streaming

Afgelopen oktober heeft het Amsterdam Dance Event bijvoorbeeld gebruik gemaakt van augmented reality. Door de live-optredens van artiesten te combineren met AR-elementen zoals visuele effecten op LED schermen, live lichteffecten en een interactief live publiek, toverden ze ze een studio om tot een echte mainstage en creëerden een unieke 3D-ervaring.  

Ticketverkoop

Je kunt een livestream gratis beschikbaar stellen, of alleen voor mensen met een ticket. De ticketverkoop kun je zelf regelen, maar kun je ook uitbesteden aan een extern bedrijf. Gebruik van zo’n ticket systeem is meestal gratis voor organisatoren. De servicekosten komen boven op de prijs en zijn voor de afnemer. Wees daar wel duidelijk over.

Algemene voorwaarden

Als je geld wil gaan verdienen met livestreams, dan moet je ook goed gaan opletten met consumentenrechten. Daarnaast spelen community guidelines, algemene voorwaarden, privacy en cookies een belangrijke rol.

Het gaat de reikwijdte van dit artikel te buiten om al die verschillende onderwerpen helemaal te behandelen, maar als je de stap naar streaming gaat maken, neem dan vooraf even contact met ons op.

Licenties

Omdat je met muziekrechten gaat werken bij streaming, speelt ook collectief rechtenbeheer een rol. Buma/Stemra exploiteert namens tekstdichters, componisten en uitgevers de muziekauteursrechten voor onder andere het streamen van muziekcomposities.

Wanneer je een online livestreaming dienst wilt lanceren waarin je muziekcomposities wilt gebruiken heb je meestal een licentie nodig.

Platforms

Wil je livestreamen via YouTube, Facebook, Instagram of Twitch en zijn er geen inkomsten of uitkoopsommen? Dan heb je doorgaans zelf geen licentie van Buma/Stemra nodig. Buma/Stemra heeft met deze platforms afspraken over het gebruik van muziek van hun leden.

Blokkeren van livestreams

Let wel op! Bij YouTube, Facebook, Instagram én Twitch kan je livestream geblokkeerd worden. Dat komt doordat Buma/Stemra niet alle rechten op muziek vertegenwoordigt. Platenlabels en sommige uitgevers bepalen of je hun muziek mag gebruiken. Gebruik je een nummer dat je volgens het beleid niet mag gebruiken? Dan blokkeert het platform je livestream automatisch. Velen van jullie zullen bijvoorbeeld al een mailtje van Twitch hebben gehad over het (verbod op) gebruik van opgenomen muziek.

Je kunt op 3 manieren voorkomen dat je livestream geblokkeerd wordt:

  1. Check het muziekbeleid op YouTube. Per liedje kun je opzoeken of YouTube het uitzenden zal blokkeren of toestaan.
  2. Krijg je een melding als je muziek van een platenlabel of uitgever gebruikt? Geef dan akkoord dat de inkomsten uit reclame naar dat bedrijf gaan.
  3. Bied je livestream aan via een eigen website en neem een licentie. 

Relevante inkomsten, wat zijn dat?

Hoeveel je moet betalen, hangt onder meer af van jouw inkomsten uit de stream. Onder “relevante inkomsten” wordt in dit kader verstaan: alle inkomsten (exclusief btw) uit de exploitatie van de online livestreaming dienst (inclusief eventuele entreegelden voor fysieke toegang tot het evenement). Wanneer er geen relevante inkomsten zijn, of de relevante inkomsten lager zijn dan het totaalbedrag aan gages of uitkoopsommen die je als licentienemer aan de uitvoerende artiesten betaalt, dan wordt het genoemde percentage van 7% over de gages en/of uitkoopsommen toegepast.

Wat krijgt je dan precies als licentienemer van Buma/Stemra?

Buma/Stemra wil graag nieuwe ondernemersinitiatieven een kans geven. Soms is er daarom best een custom deal mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van een soort starterslicentie. Met deze starterslicentie mag je als licentienemer tijdens de looptijd van jouw licentie experimenteren en mogelijkerwijs innoveren met het online aanbieden van livestreams van muziekevenementen met het Buma/Stemra repertoire.

Sena

De naburige rechten op muziek van uitvoerende artiesten en platenlabels vallen niet onder de starterlicentie. Dit regel je met Sena, of met de platenmaatschappijen. Verder wordt er van jou als licentienemer verwacht dat je de online livestreamingdienst niet buiten Nederland aanbiedt, en de muziek niet gebruikt buiten het online domein. Dat is natuurlijk een vrij serieuze beperking… Omdat dit nog niet sluitend is geregeld, zie je dus bijvoorbeeld dat het bij Twitch nog flink mis kan gaan met de rechten.

Ook lever je als licentienemer iedere maand een rapportage in met daarin de volgende gegevens indien zij relevant zijn bij de door jou gebruikte onlinedienst:

  • Relevante inkomsten, dit moet gespecificeerd gebeuren:
    • Aantal unieke gebruikers/abonnees/bezoekers
    • Muziek gebruik (bijvoorbeeld het aantal streams, gestreamde uren)
    • Verdere gebruiksinformatie

 

Bij Sena betaal je per kanaal, ongeacht het aantal livestreams waar jouw livestream te bekijken of luisteren is. Ik moet nog even uitzoeken hoeveel de kosten hiervoor zijn voor online gebruik.

MijnLicentie.nl

Buma/Stemra en Sena hebben hun krachten gebundeld in een serviceorganisatie genaamd Scan (Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten), die onder de naam “MijnLicentie.nl” de administratieve afhandeling van muzieklicenties verzorgt. Op de website van MijnLicentie.nl kun je zelf eenvoudig berekenen welke vergoeding je moet betalen.

Conclusie

Kort samengevat; er komt meer bij livestreams kijken dan je in eerste instantie verwacht. Er zijn veel mogelijkheden. Zowel met betrekking op artistiek-, als op technisch gebied. Lees je goed in over de juiste apparatuur voor je opnamen. Als je meer uit de beleving wilt halen, kun je kiezen voor virtual of augmented reality.

Qua platforms zijn er ook verschillende opties. Houd er goed rekening mee dat het platform wel voldoet aan jou wensen, bijvoorbeeld de mogelijkheid tot een langdurige livestream.

Als je tickets verkoopt, denk dan aan het consumentenrecht, community guidelines, een privacy statement en een cookieverklaring. Goede algemene voorwaarden geven duidelijk aan wat de regels van het gebruik van je platform zijn. Als je daarnaast externe artiesten laat optreden, regels jullie afspraken dan in een optreedcontract of overeenkomst van opdracht.

Om ervoor te zorgen dat de muzikanten een vergoeding krijgen voor het gebruik van hun muziekrechten, moet je ook aan collectief rechtenbeheer denken. Denk je op grond van het voorgaande dat je een licentie nodig hebt? Kijk dan even op MijnLicentie.nl.

Vragen over livestreams en rechten?

Heb je hulp nodig met het opstellen van algemene voorwaarden voor jouw streamingplatform of wil je goede opdrachtovereenkomsten hebben voor de artiesten die je wil laten optreden? Neem gerust contact op met onze ervaren experts.

 

 

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

SOCIALS