fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Start je eigen onderneming! Waar moet je juridisch gezien op letten?

Waarom zou je niet gewoon voor jezelf beginnen? De vrijheden van het leven als ondernemer lonken. Maar ondernemer zijn brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Wat moet je nou écht regelen om goed van start te gaan?

Start je eigen onderneming!

Niet langer een baas waar je voor moet werken. Niet langer een suf kantoor. Niet langer vastzitten in ouderwetse bedrijfsvoering. Je ziet een gat in de markt en besluit je droom te volgen, de wereld wakker te schudden en jouw eigen bedrijf op te zetten.

 

Captain Obvious 

Alles begint met het gouden ei. Kijk daarom eerst naar wat de ‘minimum viable products’ of diensten voor jouw bedrijf zijn en ga deze testen, vraag om feedback en bouw vanuit dat punt je bedrijf op. Daarna kan je jezelf wagen aan de volgende inkoppers: lees bijvoorbeeld eens een boek zoals The Lean Startup van Eric Ries en kijk op websites als ondernemersplein.nl en ikgastarten. nl. Daar staan handige tips en antwoorden over de verschillende rechtsvormen, het schrijven van een ondernemingsplan en zaken met betrekking tot de Kamer van Koophandel.

 

Bedrijfsnaam / handelsnaam

Het is heel belangrijk dat je goed onderzoekt of jouw handelsnaam geen inbreuk maakt op de rechten van anderen. Om hierachter te komen kan je kijken in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, het Merkenregister van het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom en verder is Google je grootste vriend. Een bedrijfsnaam kiezen die al bestaat of teveel lijkt op het merk of de naam van een ander bedrijf kan je op twee manieren duur komen te staan. Ten eerste moet jij jouw naam veranderen als zij eerder waren en verlies je de door jou opgebouwde goodwill onder die naam en ten tweede, als er een procedure komt ben je de klos. Die procedures zijn duur en als je in het ongelijk wordt gesteld dan draai je op voor alle kosten van de tegenpartij. Dat loopt al snel in de duizenden euro’s!

 

Onduidelijke afspraken

Geschillen ontstaan in ruim 75% van de zaken die ik behandel uit onduidelijke afspraken subtiel gemixt met, zacht gezegd, vertroebelde relaties. Spreek daarom altijd duidelijk af wie, wat, waar en wanneer moet doen, wanneer er wordt betaald en denk twee stappen vooruit over wat je opschrijft.
Algemene voorwaarden zijn daarbij vaak een ondergeschoven kindje. Algemene voorwaarden zijn, mits rechtsgeldig van toepassing verklaard, een slimme manier om bijvoorbeeld jouw aansprakelijkheid te beperken, de regels te bepalen voor oplevering van een product of over onverwacht meerwerk en de betaling daarvan.

 

Incasso

Je komt sowieso een keer in aanraking met een wanbetaler. Laat niet met je sollen en heb een strategie klaar. Ik hoor vaak bedrijven zeggen dat ze het er maar bij laten zitten omdat ze een bepaalde klant niet willen verliezen. Maar wil jij echt zo graag wanbetalers als klanten hebben? Er zijn online tal van stappenschema’s en voorbeeldfacturen, -herinneringen, -aanmaningen en -ingebrekestellingen te vinden. Manage dit proces en zorg zo dat er weinig tot geen geld onnodig weglekt. Betaal zelf, als het kan, niet het hele bedrag vooraf wanneer je wederpartij nog moet presteren. Je geld terughalen kost vaak meer tijd en geld en procederen over kleine bedragen is relatief inefficiënt.

 

Drie snelle tips

  1. Als jij jouw bedrijf hebt ingeschreven in het handelsregister dan heeft jouw wederpartij dat waarschijnlijk ook. Zoek op met wie je zaken doet, wie bevoegd is om een overeenkomst te tekenen en bij wie en waar je moet zijn op het moment dat het misgaat.
  2. Gebruik je agenda voor afspraken over betalingen, herinneringen en aanmaningen en voor de beëindigingsdata van contracten.
  3. Leer wat een goed contract is en vraag hierover advies, wanneer iets niet duidelijk staat omschreven of als je iets niet (volledig) begrijpt.

 

Deze column verscheen eerder op https://djmag.nl/magazine/11132017-1348/legal-start-je-eigen-onderneming-waar-moet-je-juridisch-gezien-op-letten.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

SOCIALS