fbpx
Search
Close this search box.

Fair use

LOL, not LOL

Steve Aoki klaagde de satirische website Wunderground aan. Maar, satire, parodie, etc. zijn moeilijk te bestrijden. It comes with greatness. Er zijn echter wel grenzen. Als het onbetamelijke wordt overschreden, dan kan daar in sommige gevallen een stop aan worden toegeroepen. https://wundergroundmusic.com/real-…

Uitzonderingen op het auteursrecht

De parodie is ook een belangrijke uitzondering op het exclusieve karakter van het auteursrecht. Lekker bruggetje, he? Andere uitzonderingen zijn: kopiëren voor privégebruik, het citaatrecht en gebruik in het onderwijs. Je leest er meer over op: https://www.auteursrecht.nl/auteurs….

Fair use

En “fair use” dan? Fair use is een, ehm… “concept” uit de VS (net als work for hire-constructies, statutory rates, controlled composition clauses, etc.). De Amerikaanse auteurswet eist dat de rechtmatigheid van het gebruik wordt getoetst aan de volgende vier criteria:
  1. Het doel en karakter van het gebruik, inclusief de vraag of het gebruik commercieel is of educatief en non-profit;
  2. De aard van het beschermde werk;
  3. De omvang en het belang van het overgenomen deel in verhouding tot het beschermde werk als geheel, en
  4. Het effect van het gebruik op de (potentiële) markt voor of waarde van het beschermde werk.

Een wereld van verschillen

Een belangrijk verschil tussen het Nederlandse systeem en het Amerikaanse systeem is dat het Nederlandse systeem ten eerste beperkt is; er is sprake van een gesloten systeem waarbij een “Nederlands” citaat uitsluitend is toegestaan bij in de wet geregelde gevallen. Het Amerikaanse systeem gaat uit van een open systeem, waarbij het meer neerkomt op toetsing van geval tot geval en voorbeelden in de rechtspraak. Een ander verschil is dat het Amerikaanse systeem een breder gebruik toestaat dan het Nederlandse systeem. In het Nederlandse systeem moet er echt sprake zijn van een citaat en bij fair use zijn ook (andere) verwerkingsvormen mogelijk.

Beastie use

Hoe dit er in de praktijk uitziet? Nou, voornamelijk de Beastie Boys die constant overhoop liggen met iedereen: https://www.legalzoom.com/articles/…. Maar, ook Drake kan er wat van: https://www.techdirt.com/articles/2…. Het bijzondere aan de zaak van Drake is dat hem werd toegestaan een bepaald sample te gebruiken op grond van fair use.

Risky business

Ik vind het risky business om fair use in Nederland te hanteren als citaatrecht of om samplegebruik sowieso onder het citaatrecht te brengen. Clear je samples gewoon of ben bereid er een flinke discussie over te krijgen.
Up to you!

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

sena betalen

Sena betalen?

De factuur van Buma en Sena; daar had je even geen rekening mee gehouden in je begroting. En nu?

Veel organisatoren staan er niet bij stil dat je aan Buma en Sena moet betalen als er bepaalde muziek op je evenement wordt gedraaid. Maar moet echt je betalen en zo ja, hoeveel?

Lees verder »
artiestenovereenkomst niet vernietigbaar

Artiestenovereenkomst niet vernietigbaar – niet zo Flex voor Ronnie

RONNIE FLEX VERLIEST RECHTSZAAK TEGEN TOP NOTCH

De artiestenovereenkomst tussen rapper Ronnie Flex en Top Notch is niet vernietigbaar volgens de Amsterdamse rechtbank.

Daarnaast wordt geoordeeld dat Ronnie Flex geen mastereigenaar is van zijn tracks. Een flinke domper voor de artiest die zelf een rechtszaak startte tegen het Nederlandse hiphop-imperium.

De zaak kent een aantal overeenkomsten met de rechtszaak tussen Martin Garrix en Spinnin’ Records, maar ook een paar belangrijke verschillen. Ik bespreek ze in dit artikel en geef tips voor zowel artiesten als labels als het gaat over het checken en onderhandelen van #artiestenovereenkomsten.

Lees verder »

SOCIALS