Petit Legal - advocatenkantoor

Checklist overdracht of licentie van auteursrecht en naburig recht

Ik heb een handige checklist gemaakt voor de dingen waar je aan moet denken bij de overdracht van auteursrecht en/of naburig recht aan een exploitant zoals een muziekuitgever (publisher) of een platenmaatschappij (label). Het maakt daarbij niet uit of je muzikant, artiest, uitvoerend kunstenaar, fonogrammenproducent, componist, tekstschrijver, producer of wat dan ook bent. Ook fotografen, designers en bijvoorbeeld choreografen kunnen de checklist gebruiken voor de overdracht of licentie van hun auteursrecht.

 

Overdracht van auteursrecht en naburig recht

Je kan hier meer lezen over auteursrecht en hier meer over naburig recht. De overdracht wordt geregeld in een zogenaamde “akte van overdracht” en is dat is niets meer en niets minder dan een overeenkomst. De overeenkomst wordt beheerst door het vermogensrecht.

 

Disclaimer en voorwaarden voor hergebruik

De checklist is op 30 maart 2018 opgesteld door mr. Sander Petit van Petit Legal. Ondanks dat de checklist met zorg is opgesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. De checklist geeft geen volledige weergave van een overdrachtsakte of licentieovereenkomst. Wil je de lijst delen of onderdelen ervan gebruiken? Geef dan in ieder geval een tag en shout out op je socials naar @DeDanceAdvocaat en zet verder altijd mijn naam bij het bericht c.q. gebruik.

 

Download de checklist

Download: Checklist overdracht of licentie auteursrecht of naburig recht.

 

Vragen over de licentie of overdracht van auteursrecht en/of naburig recht?

Heb je vragen over de checklist of wil je dat ik je help bij een overeenkomst? Neem dan gerust contact op!

  1. […] Zo’n overdracht moet altijd per akte (=overeenkomst) worden geregeld. Ik schreef daar eerder deze column […]

  2. […] nodig om de master te mogen exploiteren, al zal het label de zaken omdraaien; jij moet jouw rechten overdragen aan het label of het label toestemming verlenen voor het gebruik daarvan. Het verschil tussen […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: