fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Geen schriftelijk contract, toch opletten

Soms worden je beste bro’s je zakelijke pro’s. Maar, omdat je al zo lang vrienden bent, is er nooit iets officieel op papier komen te staan over jullie samenwerking. Het ging altijd zoals het ging. Ik heb weleens een column geschreven over hoe je een schriftelijke overeenkomst moet beëindigen, maar laatst kwam er dj bij me die de samenwerking met zijn manager wilde beëindigen waarvan de afspraken niet op papier stonden. Wat is van toepassing als er geen “officieel” contract is?

 

GEEN SCHRIFTELIJK CONTRACT, TOCH EEN OVEREENKOMST

Er kan sprake zijn van een overeenkomst zonder dat de dj en de manager iets op papier hebben gezet. Een overeenkomst komt namelijk tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan. Dat kan ook mondeling gebeuren. De inhoud van de overeenkomst wordt afgeleid uit de praktijk. Stel dat de dj bijvoorbeeld vijf jaar lang, elke maand een statement van zijn inkomsten aan de manager stuurt. De manager stuurt vervolgens elke maand een factuur van 20% van die inkomsten aan de dj en de dj betaalt netjes die factuur. Uit die omstandigheden en gedragingen kan dan worden afgeleid wat partijen zijn overeengekomen met betrekking tot de vergoeding van de werkzaamheden van de manager.

 

EINDE VAN DE SAMENWERKING

Het is ten eerste van belang om te weten dat een samenwerking juridisch gezien op meerdere manieren kan eindigen. Er bestaan namelijk verschillen tussen bijvoorbeeld het opzeggen, ontbinden of vernietigen van een overeenkomst. Elke manier heeft een eigen rechtsgevolg en eigen regels. Beëindigen is dus een algemene verzamelnaam. In het geval van de manager en de dj was er geen schriftelijke overeenkomst en was er dus niets geregeld over de vraag of er tussentijds kon worden beëindigd en over hoe de beëindiging plaats moest vinden. In zo’n geval val je terug op de rechtspraak. Daarin is bepaald dat de zogenaamde ‘duurovereenkomst’ in beginsel opzegbaar is. Maar soms moeten daarbij de gevolgen van de opzegging voor de andere partij worden meegewogen. Er moet dan een afweging plaatsvinden van ieders belang. Ook de reden van de opzegging kan meespelen. Die reden moet voldoende zwaarwegend zijn. Wanneer hier sprake van is, hangt af van de omstandigheden van het geval.

 

Verder dient een redelijke opzegtermijn te worden gehanteerd en laat dat nou hetgeen zijn wat partijen vaak vergeten! Wat een redelijke opzegtermijn is hangt af van de aard en het gewicht van de redenen van de opzegging, maar bijvoorbeeld ook van de duur van de samenwerking.

 

Als de dj de manager zomaar in één keer op straat had gezet, dan zou hij de manager waarschijnlijk een schadevergoeding moeten betalen. Juridisch gezien zou er dan sprake zijn geweest van een zogenaamde onregelmatige opzegging. Daar kon ik de dj gelukkig nog net voor behoeden.

 

BETTER SAFE, THAN SORRY

De te nemen stappen bij de beëindiging van een samenwerking moeten tactisch worden genomen. De tip die je van je ouders kreeg om tot tien te tellen gaat ook hier ook op. Een juridische misstap is snel gemaakt en kan je veel geld kosten. Check daarom eerst wat voor soort samenwerking, contract en/of overeenkomst je hebt, welke regels daarop van toepassing zijn en hoe je die samenwerking mag en moet beëindigen, vooral als er niets op papier staat!

 

Wil je meer weten over een contract of overeenkomst? Neem contact op!

 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #29, releasedatum 1 november 2016.

 

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

#respectthecreators

#RespectTheCreators: hoe zit het precies met persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media?

#RespectTheCreators is een campagne die opkomt voor de rechten van muziekproducers op sociale media met betrekking tot naamsvermelding. Los van de ethische gedachte achter de campagne, ondersteun ik dit initiatief op juridisch vlak. Wil je meer weten over deze campagne en over de persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media? Lees dan dit artikel!

Lees verder »

SOCIALS