fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

DDJF: Een gezonde dj in een gezonde markt

Voor wie de Dutch DJ Foundation (DDJF) nog niet kent; de stichting is begin 2015 opgericht door ouders van Nederlandse top-dj’s. De DDJF heeft als doel voorlichting geven aan en het behartigen van de belangen van Nederlandse dj’s en producers. De ouders van de dj’s merkten dat er te vaak contracten werden getekend zonder dat hun kinderen precies wisten wat daarin stond.

 

Als advocaat klinkt mij dat bekend in de oren. Blijkbaar is de brug tussen gespecialiseerd juridisch advies en de dancewereld soms nog te groot. Samen dichten wij nu die kenniskloof, bijvoorbeeld door van ons te laten horen op Dancefair. Het is gaaf om te zien dat de dancescene op deze manier volwassen wordt, ook al bestaat deze uit heel veel jonge dj’s en producers. Net als vorig jaar zijn de DDJF en De Dance-advocaat aanwezig op Dancefair. Voordat we straks samen op de beursvloer staan, besloot ik bij Hans Dobbenberg, voorzitter van de DDJF en vader van Julian Jordan, eens te polsen hoe de vlag erbij hangt.

 

Hoe gaat het met Dutch DJ Foundation?

“We hebben het afgelopen jaar veel energie gestoken in het vinden van nieuwe bestuursleden. Het is altijd de bedoeling geweest dat de ouders zich langzamerhand zouden terugtrekken en dat actieve dj’s en producers het stokje zouden overnemen. Dat bleek nog een lastige klus. Je zoekt in een groep die razend druk is en over het algemeen wat minder op heeft met de zakelijke aspecten van het vak. Toch zijn we er in geslaagd om drie mannen toe te voegen aan ons bestuur: Joey Lelieveld (DJ JoeySuki), Teun Pranger (de helft van het duo Keljet) en Iason Chronis (DJ Mason en tevens lid van de Ledenraad van Buma/Stemra). De nieuwe bestuursleden hebben alle drie verschillende expertises die voor onze stichting en daarmee voor artiesten enorm waardevol zijn.”

 

“We willen nu nog verder gaan professionaliseren en actiever worden in de markt, bijvoorbeeld door vaker onze visie te geven op bepaalde nieuwsfeiten. Een ander net zo belangrijk speerpunt is de fysieke en mentale gezondheid van artiesten. Je zou kunnen zeggen dat ons motto wordt: “een gezonde dj in een gezonde markt.”

 

Welke juridische ontwikkelingen zien jullie in de dancescene?

 

“Een belangrijke verandering in de afgelopen periode is dat muziek steeds vaker wordt gestreamd. Daardoor veranderde het verdienmodel van een platenlabel en moesten de contracten worden aangepast. Ook het Auteurscontractenrecht dat in 2015 in werking is getreden heeft gezorgd voor aanpassingen in de contracten.”

Sander: “Het is als artiest dus belangrijk om te weten of je met een oud of een nieuw contract te maken hebt. In de ‘nieuwe’ contracten zou je ten opzichte van de exploitant van jouw rechten, zoals een publisher of een label, iets beter beschermd moeten zijn. Maar, het is belangrijk om te (laten) checken of dat ook echt zo is.”

Wat zijn jullie plannen en doelen voor Dancefair?

“Bezoekers kunnen één op één gesprekken hebben met de ouders van bijvoorbeeld Martin Garrix, Hardwell, Oliver Heldens, Quintino, Headhunterz en Julian Jordan. Vorig jaar sloeg dit erg aan bij de jonge dj’s en producers maar ook bij hun ouders, omdat zij werden meegenomen in een voor hen vaak erg ondoorzichtige wereld. “Nieuw is dat we nu ook een echt een eigen area tot onze beschikking hebben, waar we verder een gevarieerd programma organiseren over de digitale en financiële kant van het vak, hoe Buma/Stemra werkt, hoe je mentaal fit blijft en er is bijvoorbeeld een Q&A met Julian Jordan.”

Wat is de belangrijkste juridische tip voor talentvolle artiesten?

“Weet wat je tekent!”

 

Sander: “Weet ook vooral wanneer je NIET (precies) weet wat je tekent en schakel de hulp in van iemand die geen belang heeft bij jouw contract en aan jouw kant staat. Dan kan je onderhandelen over jouw contract, zodat je krijgt waar je recht op hebt en niet teveel rechten voor te lange tijd weggeeft.”

 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #31, releasedatum 14 februari 2017.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

sena betalen

Sena betalen?

De factuur van Buma en Sena; daar had je even geen rekening mee gehouden in je begroting. En nu?

Veel organisatoren staan er niet bij stil dat je aan Buma en Sena moet betalen als er bepaalde muziek op je evenement wordt gedraaid. Maar moet echt je betalen en zo ja, hoeveel?

Lees verder »

SOCIALS