Dat de bovenlaag van de dj-bevolking bakken met geld verdiend, is al lang bekend. Maar steeds vaker horen we daarbij geluiden over belastingontwijking en belastingontduiking. Het verschil? Het eerste mag, het tweede niet.
Belastingontwijking versus belastingontduiking
Bij belastingontwijking zoekt een artiest een manier om de belastingdruk op zijn inkomsten te verlagen. Hierbij blijft hij binnen de grenzen van de (nationale) wet. Dat belastingontwijking een lucratieve markt is, is wel te zien aan het aantal specialisten dat om die reden op het Amsterdam Dance Event rondloopt.
Wanneer er wordt gesproken over belastingontduiking, gaat het om situaties waarin de wet wordt overtreden. Daar hoor je natuurlijk minder over, omdat professionele artiesten zich goed laten voorlichten door advocaten, fiscalisten en bijvoorbeeld belastingadviseurs.
Waarom meer belasting betalen dan nodig is?
Artiesten zijn bedrijven geworden. Het lijkt allemaal rozengeur en maneschijn, maar het leven van een artiest is topsport. Waarom zou je voor dat keiharde werken meer belasting betalen dan noodzakelijk is?
Belastingparadijs
Wist je bijvoorbeeld dat de Rolling Stones en U2 in Nederland gevestigd zijn? Dat heeft allemaal met belasting te maken. Nederlandse vennootschappen zijn populair als het om royalty’s en intellectuele eigendom gaat. Wanneer een buitenlandse artiest zijn royalty’s in Nederland int en zichzelf daarna vanuit Nederland op een buitenlandse rekening laat uitbetalen, dan kan dat enorm veel schelen in belastingdruk.
Echte paradijzen
Los van de optredens is muziek op die manier een internationale business geworden. Nederlandse artiesten hebben op hun beurt bedrijven in het buitenland. Sander van Doorn wil zijn in Amerika verdiende geld, heel slim, daar ook investeren. Waarschijnlijk zodat hij geen belasting hoeft te betalen als hij het naar Nederland haalt. Paul van Dyk heeft zijn merk laten registreren vanuit Washington D.C. The Swedish House Mafia heeft hun merk, net als Deadmau5, geregistreerd in Tortola, op de Maagdeneilanden. David Guetta zit in Jersey en Dubai, Axwell op Cyprus, Steve Aoki zit in California, maar heeft zijn merkregistratie laten verrichten door een kantoor in Londen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ze zitten er echt niet alleen omdat de zon er wat vaker schijnt.
Belastingverdragen
Het heeft dus alles te maken met waar dj’s hun geld verdienen, waar ze wonen en waar hun bedrijven gevestigd zijn. Dit komt door de verschillende belastingverdragen. In het kort is dat een overeenkomst tussen landen of staten waarin afspraken worden gemaakt over de heffing van belasting op het inkomen van inwoners en van buitenlanders die in een bepaald land geld verdienen. Zo’n verdrag dient er over het algemeen toe dat er geen dubbele belasting betaald wordt. Maar waterdicht is dat niet. Armin van Buuren kwam onlangs in zo’n situatie terecht, omdat er het belastingsverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten niet is toegespitst op de gages die dj’s krijgen. Daarnaast dienen de belastingverdragen ertoe dat er wel érgens belasting betaald wordt. Artiesten kiezen dan vaak een plaats uit waar die belasting het laagste is.
Fair trade?
Aan de andere kant is er ook wat voor te zeggen om je zaken netjes in je eigen land te regelen, zoals Armin van Buuren het doet. Ook andere dj’s als Sven Väth regelen liever hun belastingzaken in eigen land. Omdat ze het fair vinden, tegen belastingparadijzen zijn en wellicht ook om niet besmeurd te raken met het imago van belastingontwijker- of ontduiker. Boy George regelt zijn belastingzaken in eigen land om de nationale economie te stimuleren.
Dienstverleners
Hoewel, doordat buitenlandse artiesten zich in Nederland vestigen, ontstaat hier ook veel werkgelegenheid. Denk aan advocaten, fiscalisten, belastingadviseurs, bankiers, etc. Artiesten brengen een grote spin off mee in zakelijke dienstverlening. Maar ook de lokale economie draait er goed bij, want als de Rolling Stones een besluit willen nemen dat verband houdt met hun Nederlandse vennootschap, dan moeten zij naar Amsterdam komen, verblijven zij in hotels, bezoeken bars, restaurants, etc. Als zij hier niet zouden zitten, zou Nederland er helemaal niets aan verdienen.
Grens tussen belastingontduiking en belastingontwijking
Het belastingstelsel werkt dus twee kanten op en dat is een reden waarom af en toe een felle discussie oplaait over de manier waarop artiesten hun geldstromen laten verlopen. Voor alle manieren is iets te zeggen. Ik besef me als muziekliefhebber dat deze hele discussie voor een groot deel over geld en niet over muziek gaat. Maar, ik besef me als belastingbetaler ook dat als ik voor de keuze ‘meer of minder belasting’ zou staan, waarschijnlijk ook voor ‘minder’ zou kiezen.
Conclusie
De grens tussen belastingontwijking en belastingontduiking is dun en er zijn veel manieren om een voor jou gunstige route te kiezen. Laat je daarom adviseren door een specialist. Zo kun je misschien jouw creativiteit omzetten in waarde en kun je uitvinden wat voor jou belastingtechnisch handig is. Wie weet kom je nog eens op een mooi eiland. Waar de zon schijnt en waar fijne muziek klinkt.
DJ Mag NL
Deze column verscheen eerder bij DJ Mag NL.