fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Triller app: welke rechten geef je weg?

Triller is een entertainmentplatform voor creators en met meer dan 120 miljoen downloads een vrij grote speler. Het platform draait op een app waarmee je filmpjes van muziek kan voorzien, kan bewerken en delen met je vrienden. Klinkt bekend? Yes, de vergelijking met TikTok is snel gemaakt. Op Medium staat wel een aardige vergelijking:

“If TikTok is the Disney+ of social media — the new and exciting platform — Triller can be seen as Apple TV+ — another competitor in an increasingly crowded industry, trying to join in on the action with the help of some major players. Disney+ has Baby Yoda and Frozen 2, TikTok has “rise and shine” and “Ok boomer”; Apple TV+ has Jennifer Aniston, Reese Witherspoon and Steve Carrell, Triller has The Weeknd, Marshmello, and Snoop Dogg.”

https://www.youtube.com/watch?v=FbWqUsUX3vQ&feature=emb_title\

Verschil tussen TikTok en Triller

Het voornaamste verschil tussen TikTok en Triller is dat je bij Triller net iets luxere video’s kunt opnemen waardoor het er allemaal net iets professioneler uit ziet. Daarnaast werkt Triller direct samen met de muziekindustrie en heeft met verschillende platenlabels contracten gesloten. Verder maakt de app van Triller slim gebruik van Artificial Intelligence ( “AI”), waardoor de app je video’s voor je kan bewerken op basis van je voorkeuren appgedrag en keuzes. Bij TikTok is die AI met name ingezet om jouw zoekresultaten te optimaliseren.

Algemene voorwaarden Triller

Misschien ben jij al fanatiek gebruiker of denk je er juist over na om een account aan te maken. In dit artikel leg ik je uit met welke voorwaarden je nou eigenlijk akkoord gaat als je een account aanmaakt op Triller. Waarschijnlijk skip je dit onderdeel altijd snel, maar het is wel belangrijk om toch even te weten. Ik neem je mee in de vage wereld van de algemene voorwaarden van een app.

Als ik een account aanmaakt, wat krijg ik daar voor terug?

Je kunt al gebruikmaken van de Triller app als je de app downloadt. Je hoeft dus niet perse een account aan te maken. Dit betekent alleen wel dat je alleen maar content kunt bekijken en niet kunt uploaden. Dat kan alleen als je een account aanmaakt. Als jij geen account hebt op Triller verzamelen zij wel ook al jouw gegevens. Ze slaan dus de gegevens op van niet-geregistreerde gebruikers en geregistreerde gebruikers. Maar wat kán je nou precies met de app?

Allereerst zorgt het maken van een account er dus voor dat jij gebruik kunt maken van de app, video’s kunt maken en plaatsen op het platform. Het bied je de mogelijkheid om jouw kunsten (of grappige filmpjes) aan het publiek te tonen. De content die jij maakt op Triller en vervolgens op de app plaatst, kan je ook uploaden naar andere social media-kanalen. Je kunt de content ook opslaan op al jouw devices.

Jij kan zelf content plaatsen op het platform, maar andere kunnen dit natuurlijk ook. Jij kunt dus allerlei gebruikers op Triller volgen en zien wat ze plaatsen. Daarnaast mag jij gebruikmaken van de content van deze andere gebruikers. Je kunt deze content bekijken, maar ook met andere gebruikers communiceren, op content reageren en content delen.

Maar je krijgt al die mogelijkheden natuurlijk niet zomaar. Helaas moet je ook wat rechten over jouw materiaal weggeven aan Triller. Ik zet de belangrijkste punten hierna voor je op een rijtje.

Eigendom en licentie

Een belangrijk punt, betreft het eigendom op de door jouw geplaatste content. Al het materiaal dat jij op Triller plaats blijft gewoon jouw eigendom. Je geeft het eigendom op de content dus niet weg aan Triller. Je houdt dus alle rechten, aanspraken en belangen in en op de inhoud. Hieronder vallen alle auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten die op de inhoud betrekking hebben of daarin zijn opgenomen. Maar je geeft Triller wel een licentie op jouw werk. Met deze licentie, mag Triller ongelofelijk veel. Zo omvat de licentie de mogelijkheid dat zij jouw werk (in combinatie met je naam, afbeelding of bijvoorbeeld stem) gebruiken, kopiëren, reproduceren, weergeven, distribueren, publiceren, wijzigen, aanpassen. Ze mogen het ook gebruiken om 1 grote video van te maken of een afgeleide video. Daarnaast kunnen ze jouw video’s gebruiken voor hun reclame, marketing, promotie, publiciteit en merchandising. Ook voor producten en diensten die verband houden met het platform. Triller hoeft daarom ook geen toestemming te vragen als ze jouw materiaal willen gebruiken voor hun eigen marketing.

Sublicenties

Maar het gaat nog verder; de licentie die jij afgeeft aan Triller, houdt ook in dat zij sublicenties mogen afgeven. Deze sublicentie houdt in dat andere gebruikers jouw content mogen gebruiken ten behoeve van alle tools op de app. Dat jij die licentie verleent, zorgt er dus voor dat jij ook gebruik kunt maken van de inhoud van anderen op het platform. Anders kon jij dit ook niet.

Geen auteursrecht

Er is wel een belangrijk verschil tussen content die jij op de app maakt en content die jij al ergens anders hebt gemaakt en op de app plaatst. De content die jij echt helemaal op het platform creëert – en dus voor een groot deel met de werken van anderen – daar heb je geen auteursrecht op. Volgens Triller wordt geen enkele video als afzonderlijk auteursrechtelijk beschermd werk beschouwd. Hetzelfde geldt voor video’s van anderen dan jijzelf, die jij op het platform zet. Ook daar krijg jij geen auteursrecht op. Alle user generated content (= de content gemaakt op de app) is dus niet-eigendomsrechtelijk. Op zich is dat wel apart. Naar Amerikaanse federaal- of statelijk recht is dit wellicht mogelijk, maar vanuit Nederlands perspectief ligt dat net wat anders. De content die jij al hebt en niet via de app hebt gemaakt, maar wel op het platform zet, daarvan behoud je wel de auteursrechten.

Inkomsten Triller

Triller wil natuurlijk geld verdienen. Zij mogen dus ook door middel van jouw gebruik en jouw content geld verdienen of de goodwill en waarde van het bedrijf verhogen. Let op: hier vallen ook de verkoop van reclame, sponsoring, promoties en gebruikersgegevens onder. Jij maakt als gebruiker geen aanspraak op deze inkomsten. Het kan dus gerust zo zijn dat jij jouw eigen creatie ineens terugziet in een promotievideo van Triller. Daar kan je helaas niks aan doen. Aan de andere kant, hello exposure. Het jammere – zeker in deze tijd – is dat je geen geld kan verdienen met video’s die je op Triller zet.

Afstand van je persoonlijkheidsrechten

Triller heeft het in haar voorwaarden of course ook nog over jouw persoonlijkheidsrechten. Persoonlijkheidsrechten zijn de rechten die jij alleen als auteurs- en/of naburig rechthebbende hebt. Dit zijn in het Nederlandse recht bijvoorbeeld het recht om op te treden tegen openbaarmaking van jouw werk, zonder vermelding van jouw naam, het recht om op te treden tegen wijzigingen van wat je hebt gemaakt en het recht om op te treden tegen ‘verminking’ van je werk. Van dit recht op naamsvermelding en verbod op wijzigingen (althans, het recht om daar tegen op te treden) kan je afstand doen, maar van het recht om op te treden tegen verminking niet. Of deze persoonlijkheidsrechten nu wel of niet overdraagbaar zijn, je doet hoe dan ook afstand van al deze rechten. Daarnaast beloof je dat je deze rechten nooit zult inzetten tegen Triller.

Met name het recht om op te treden tegen verminking van je werk zou bij Triller nog weleens een belangrijke rol kunnen spelen. Meestal wordt dat nog wel ondervangen doordat filmpjes die echt niet door de beugel kunnen, verwijderd kunnen worden op grond van community rules of zonder enige toelichting door het team van moderators.

Ervaring met Triller?

Heb jij Triller en zo ja, wat zijn jouw ervaringen met de app? Laat het hieronder weten in de comments!

 

Dit artikel is geschreven door Manon van ’t Hof en Sander Petit.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

#respectthecreators

#RespectTheCreators: hoe zit het precies met persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media?

#RespectTheCreators is een campagne die opkomt voor de rechten van muziekproducers op sociale media met betrekking tot naamsvermelding. Los van de ethische gedachte achter de campagne, ondersteun ik dit initiatief op juridisch vlak. Wil je meer weten over deze campagne en over de persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media? Lees dan dit artikel!

Lees verder »

SOCIALS