fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Contract met minderjarige artiest

In de muziekwereld komt het regelmatig voor dat er contracten worden gesloten met minderjarige artiesten. Zo tekende Martin Garrix op 17-jarige leeftijd bij Spinnin’ Records en tekende Billie Eilish op haar 15e bij haar eerste label. Oh ja, en The King of Pop natuurlijk, die op z’n 5e lead zanger van The Jackson 5 werd. Jongeren zijn natuurlijk maar al te blij om ontdekt te zijn, alleen zijn ze niet goed op de hoogte waar ze voor tekenen. Het is daarom goed om te weten waar je rekening mee moet houden als je jong talent, beginnend manager, ouder of wederpartij bent zodat je niet achteraf voor verassingen komt te staan.

Wat mag je als minderjarig kind precies tekenen?

Minderjarige artiesten en contracten

Mogen kinderen überhaupt overeenkomsten sluiten? Dat hangt er vanaf. Eigenlijk zijn kinderen onder de leeftijd van 18 jaar niet handelingsbekwaam. Dat betekent dat een kind geen rechtshandelingen mag verrichten, bijvoorbeeld een artiestencontract tekenen of een opgevoerde fatbike kopen. Heeft een kind toestemming gekregen van een handelingsbekwame ouder, voogd of verzorger, dan mag het wel.

Maar, let op: die toestemming wordt dan alleen gegeven voor die ene rechtshandeling. Dat staat in artikel 1:234 van het Burgerlijk Wetboek (BW):

  1. ‘Een minderjarige is, mits hij met toestemming van zijn wettelijke vertegenwoordiger handelt, bekwaam rechtshandelingen te verrichten, voor zover de wet niet anders bepaalt.
  2. De toestemming kan slechts worden verleend voor een bepaalde rechtshandeling of voor een bepaald doel.’

Contract met kind soms wél toegestaan

Er is wel een uitzondering voor aankopen die voor een kind van die leeftijd als ‘normaal’ worden gezien. Een 8-jarig kind wat een lolly koopt van zijn of haar zakgeld is een rechtshandeling waarvan ‘in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk is dat minderjarigen van zijn leeftijd deze zelfstandig verrichten’, zoals dat zo mooi in de wet gezegd wordt. Niemand kijkt er dus van op.

Wat precies de grens is, is lastig aan te geven. Een 13-jarig kind dat een nieuwe Playstation koopt lijkt niet heel gek, maar het kan zijn dat de ouders daar helemaal geen toestemming voor hebben gegeven. Het is dus een beetje zelf inschatten. Meestal geldt: hoe duurder de aankoop, hoe kleiner de kans dat de ouders toestemming hebben gegeven.

Regeltjes voor tekenen

Voor het tekenen van contracten gelden speciale regels. Zo hangt het ervan af wat voor contract er getekend wordt. Arbeidscontracten mogen kinderen al vanaf 16 jaar, zonder toestemming van de ouders, tekenen. Ook beslissingen met betrekking tot geneeskundige behandelingen mogen kinderen zelf nemen vanaf 16 jaar.

Meetekenen van ouders

Krijgt een minderjarige een kans om te tekenen met een platenlabel, dan hoeft er maar één ouder te tekenen, mits uit niets blijkt dat de andere ouder eigenlijk geen toestemming heeft gegeven. Blijkt achteraf dat de andere ouder geen toestemming had gegeven, dan is daar achteraf niks meer aan te doen. Uiteraard moeten beide ouders/verzorgers zelf óók handelingsbekwaam zijn. Hebben niet de ouders/verzorgers het gezag, maar een voogd, dan moet(en) de voogd(en) toestemming verlenen.

Goed om te weten is dat geen schriftelijkheidsvereiste geldt voor wat betreft die toestemming, het is dus niet verplicht om het contract te laten tekenen door je ouders. Toestemming kan ook mondeling worden gegeven of bijvoorbeeld doordat de ouders aanwezig zijn bij het tekenen. Voor platenlabels of managementbureaus die weleens met minderjarigen contracten aangaan is het echter wel verstandig om een handtekening te vereisen, zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan. Ook handig om te weten is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende leeftijden, behalve bij specifieke gevallen zoals het aangaan van een arbeidsovereenkomst.

Let op: het schriftelijkheidsvereiste bestaat wel als er sprake is van overdracht van rechten of een exclusieve licentie daarvan!

Arbeidsovereenkomst met kind

Je kan nu misschien denken: maar werken als dj is toch ook arbeid? Ja, strikt genomen wel. Maar het contract waaronder je optreedt als dj is dan doorgaans weer geen arbeidsovereenkomst. Een artiest krijgt namelijk royalty’s, dat is een deel van de winst en geen loon. Houd wel rekening met managementcontracten waarin afspraken staan over boekingen. Kinderen tussen de 13 en 15 mogen maar 12 uur in een schoolweek werken, daarna wordt dat 45 uur. Dat is los van de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Minderjarige artiest aan de slag als zzp’er

Oh ja, en heb je dan eenmaal als artiest zo’n managementcontract getekend, dan gaan boekingen dus via het managementbureau. Die haalt er eerst allemaal kosten vanaf en daarna gaat er een bedrag naar de artiest. Als jonge artiest ben je als het ware als zzp’er aan het werk. Daar zal je natuurlijk wel nog belasting over moeten betalen. Op het ondernemersplein van de Kamer van Koophandel (KvK) staat een handig stappenplan. Zo moet je je bij de KvK inschrijven als eenmanszaak. Dit mag ook als minderjarige, zonder minimumleeftijd, maar je hebt uiteraard wel weer toestemming nodig van je ouders/verzorgers. Je kan voor geldige toestemming bijvoorbeeld je vader of moeder meenemen of de juiste formulieren meenemen. Kijk voor de precieze regels op het ondernemersplein.

Geen toestemming, en nu?

Als achteraf blijkt dat er geen toestemming is, dan kan de overeenkomst vernietigd worden. Zo’n vernietiging inroepen kan tot 3 jaar na het sluiten van de overeenkomst. Vernietiging gebeurt met terugwerkende kracht. We doen dan alsof de overeenkomst nooit heeft bestaan. Bij een aankoop moet het product terug naar de winkel en de winkel geeft het aankoopbedrag terug. Bij het tekenen van een artiestenovereenkomst gaat dat wat lastiger. Soms zijn er al investeringen gemaakt door een platenlabel of heeft de artiest al een nummer opgenomen. In zo’n geval wordt de waarde daarvan in geld ingeschat en wordt dat aan elkaar teruggegeven. Weet wel dat er niet wordt gekeken naar specifieke voorwaarden waar een ouder het niet mee eens is. Of een bepaalde voorwaarde heel nadelig is wordt niet beoordeeld. Het hele contract zal dan vernietigd worden, niet alleen die ene afspraak.

Wees er verder als ouder op bedacht dat leeftijd ook geen rol speelt wanneer je achteraf probeert een contract te vernietigen waar nadelige voorwaarden in staan. Martin Garrix had dat ook geprobeerd en had geen succes. Omdat zijn vader bij het tekenen aanwezig was een die ook nog juridische professionals had ingeschakeld kon de jonge leeftijd van Garrix niet als argument gebruikt worden. Als ouder ben je dus naast toestemming ook in zekere zin verantwoordelijk voor een zuiver contract voor je kind.

Minderjarigheid verschiet van kleur

Er zit soms een kleine adder onder het gras. Stel dat een contract is getekend met een minderjarige artiest en die artiest heeft niet binnen 3 jaar iets tegen het contract gedaan. Ondertussen is de artiest meerderjarig geworden en wil na 6 jaar iets tegen bepaalde artikelen in een artiestenovereenkomst doen, dan kan het best zijn dat zijn rechten zijn vervallen op grond van de vorige alinea en het algemene regeling over verjaring van vorderingen. Als er iets niet klopt of je bent het ergens niet mee eens; ben er dan op tijd bij en vraag ons om advies.

Vragen of advies over contracten met minderjarigen?

Is jouw kind een mooi contract aangeboden en heb je vragen of wil je juist een minderjarige artiest tekenen bij jouw platenlabel, muziekuitgever, fonds- of joint venture-overeenkomst, boekings- of managementkantoor? Wij staan voor je klaar, ook in het weekend als het moet.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

#respectthecreators

#RespectTheCreators: hoe zit het precies met persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media?

#RespectTheCreators is een campagne die opkomt voor de rechten van muziekproducers op sociale media met betrekking tot naamsvermelding. Los van de ethische gedachte achter de campagne, ondersteun ik dit initiatief op juridisch vlak. Wil je meer weten over deze campagne en over de persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media? Lees dan dit artikel!

Lees verder »

SOCIALS